19. kesäkuuta 2016

Pikkupaita

Kesä on tullut ja sen myötä myös kesämekkokausi. Katselin tuossa mekkojani yhtenä päivänä, ja ärsyynnyin siitä, että kaikki vähän rennommat mekkoni ovat niin avonaisia edestä. Tähän ongelmaan tietenkin auttaisi oikeanlainen bolero, mutta kun boleroistakin kaikki kaapistani löytyvät ovat joko rinnan alta solmittavia tai sitten kokonaan avoimia vaihtoehtoja. Ai niin, paitsi se yksi pitkähihainen, joka kiinnitetään yhdellä napilla edestä, mutta siitäkään ei ole apua tähän ongelmaan. Selvä puute siis vaatekaapissa. Tämä ongelma ei onneksi ole kovin vaikea ratkaista. Niinpä kävelin kauppaan lankahyllylle, ja aloin etsiä sopivaa lankaa.
Kesän kunniaksi halusin jotain puuvillaista tai vastaavaa, hieman kesäisempää lankaa, ja jotain vaaleaa sävyä, mieluiten luonnonvalkoista tai valkoista, ehkä noin 4 mm puikoilla neulottavaa. Meillä ei ole täällä kovin runsaat lankavalikoimat, ja kahdesta kauppavaihtoehdosta päädyin S-markettiin, josta löytyy jonkinlainen valikoima Novitan lankoja. Iloiseksi yllätyksekseni kaupassa oli jopa kolme vaihtoehtoa, joita voin harkita: Miami, Cotton Bamboo ja Eco Cotton. Toki siellä olisi ollut myös ohuempia puuvillalankoja, mutta ne jätin suosiolla pois, koska halusin aika nopeasti neulottavaa. Miamin rajasin heti pois osittain siksi, että siitä 50 % on akryylia ja osittain siksi, että olen jo neulonut siitä pitsipuseron. Toki myös tuosta puuvillabambusta tein joskus vauvan myssysetin. Bambulanka oli kuitenkin niin mukavan tuntuista, että olisin todennäköisesti päätynyt siihen, ellei Eco Cottonin luonnonvalkoinen värisävy olisi ollut mielestäni parempi tähän suunnittelemaani neuleeseen. Päädyin siis valitsemaan Eco Cottonin, josta 85 %  on kierrätyspuuvillaa ja 15 % polyesteriä. Lanka on myös hieman paksumpaa, puikkosuositus on 5 mm, mutta sehän toki minulle sopi. :)

Neuloin ensin ihan pienen mallipalan, jotta näkisin kuinka monta silmukkaa kannattaa luoda, ettei tarvitse kovin montaa kertaa purkaa. Ilman ohjetta kun päätin ryhtyä toimeen. Taisinpa luoda 132 silmukkaa 5 mm pyöröpuikolle, ja alkaa neuloa suoraan pitsineuletta (samaa jota käytin mm tässä puserossa) suljettuna neuleena. Noin 12 cm jälkeen tein kainalokavennukset ja jatkoin sitten etu- ja takakappaleet erikseen. Tällä kertaa päätin taas pitkästä aikaa tehdä istutetut hihat, joiden kanssa aina (etenkin ilman ohjetta tehdessäni) joudun tuskailemaan jos jonkin verran. Kun sekä etu- että takakappale oli valmis, ompelin olkasaumat kiinni, että pystyn paremmin sovittamaan puseroa. Ja kuten olin arvellutkin, se oli kyllä sopiva, mutta helma hieman lerpatti, joten poimin helmasta silmukat ja neuloin siihen vielä kuuden kerroksen joustinneuleresorin 4 mm puikoilla. Meinasin neuloa resorin myös kaula-aukkoon, mutta purin sen pois, sillä kaula-aukko näytti mielestäni paremmalta ilman sitä. Sitten harkitsin virkkavani kaula-aukkoon jonkinlaisen viimeistelyn, mutta en sitten viitsinytkään, vaan tein hihat. 46 silmukalla ja ilman resoria. Neuloin ehkä noin 4 cm ennen kainalokavennuksia ja sitten aloin pähkäillä hihapyöriöiden kanssa. No, kai noista ihan kelvolliset tulivat, ja vain ensimmäinen hiha piti kiinnittää 1,5 kertaa, että siitä tuli hyvä, toinen onnistui kerralla. :) Lopuksi virkkasin vielä varmuuden vuoksi helmaan ohuen nyörin, ja tietenkin ompelin logon paikoilleen. Valmista tuli, ja tuntui mukavalta päällä. Lankaa meni noin 180 grammaa, eli vajaa kaksi kerää. Jospa tämän avulla pystyisi mekkopäivinä olemaan rennommin, kun ei tarvitse koko ajan kiskoa kaula-aukkoa ylemmäksi. :p

Pikkupaita valmis.
Ainakin ruskean pitsimekon kanssa näyttää
sopivan oikein hyvin yhteen. :)

Kyllä kesälläkin tarvii villasukkia...

Ei kai tuo kaula-aukko sen kummempia viimeistelyjä tarvitse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti