27. joulukuuta 2016

Mehiläisvahakynttilöitä

Sain papalta mehiläisvahaa (levyinä ja palana), että voin tehdä siitä jotain. Kynttilöitä lähinnä ajattelin. Eräänä päivänä joulun alla sitten kaivoin sydänlangat esiin ja aloin askartelemaan. Ensimmäisestä satsista halusin tehdä oikeita antiikkikynttilätyylisiä kynttilöitä, sillä sellaisille oli eniten tarvetta. Tein kynttilät niin yksinkertaisesti, että laitoin levyn reunaan sydänlangan ja pyöritin sopivan pätkän levyä rullalle. 

Tästä se lähtee...

Kyllä se toki onnistui, mutta mitenkään kovin siistiä ja kaunista kynttilää niin ei tullut. Viimeistelynä pyörittelin valmista kynttiläpötkylää hieman, että pinnasta saisi hauskemman näköisen. Huomasin jossain vaiheessa, että vahalevyä kannattaa hieman lämmittää, että se pehmenee eikä halkeile rullatessa. Tein neljä kynttilää, ja niistä viimeisimmästä tuli jopa ihan siisti, eli jos harrastusta jatkasisi, kynttilöistä saisi varmaan ihan hienojakin. Poltettaessa ne eivät kuitenkaan ole ihan yhtä kivat kuin steariini/parafiinikynttilät, sillä ne tuntuivat valuttavan ja sotkevan (jopa räiskivän) vahaa paljon enemmän kuin steariinikynttilät, jotka palavat normaalioloissa kauniisti eivätkä valuta steariiniä yhtään. Samoin ne tahtoivat aina välillä sammua omia aikojaan. En sitten tiedä oliko niissä liian ohut sydänlanka, joka paloi liian nopeasti, vai johtuiko se siitä, että sydänlankaa ei oltu käsitelty mitenkään... Aiemmin kynttilöitä tehdessäni olen liottanut sydänlangan huolellisesti sulassa parafiinissa/steariinissa ennen kynttilöiden tekemistä.

Valuttaminen alkoi heti...

Kyllä kai nuo kauempaa katsottuna ovat ihan kivat. :D

Totesinkin, että sisäkäyttöön en taida noita enää tehdä. Ainakaan tavallisissa kynttilänjaloissa poltettaviksi - sen verran paljon nuo pulloissa olevat kynttilät valuttivat joululiinalle. Joku lyhtymäinen systeemi voisi olla eri asia... Ja ulkotuliin mehiläisvaha varmasti sopii oikeinkin hyvin. Mehiläisvahakynttilästä tuli ihan miellyttävä, mieto tuoksu, joka ei tällaista herkkänokkaista ihmistä ainakaan häirinnyt yhtään. Mutta hirveä työ oli putsata kynttilänjalat valuneesta vahasta sen jälkeen kun kynttilät olivat palaneet loppuun. (Eilen paloivat viimeisimmät, enkä tietenkään muistanut ottaa niistä kuvia muuta kuin ihan alussa...) Niinpä kävin tänään kaupasta ostamassa oikeita kynttilöitä, vaikka mehiläisvahaa ja sydänlankaa olisi vielä ollut jäljellä. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti