9. kesäkuuta 2014

Kukkajuttuja

Neulomiselle ja ompelulle tuntuu edelleen olevan aika hankala löytää aikaa. Osasyynä on ollut rakkaan mummoni hautajaiset, jotka olivat viime lauantaina. Perjantaina menikin päivä matkustamiseen ja ilta juhlapaikan järjestelemiseen. Sain vastuulleni pöytäkoristeista (kukista) huolehtimisen, toiveena oli hillityt ja pienet asetelmat luonnonkukista. Tarjoilupöytiin oli tilattu kukkakaupasta isommat asetelmat, joissa oli muun muassa liljoja ja eustomaa (väreinä vihreän lisäksi valkoinen ja violetti). Etelä-Suomessa on kesä selvästi pidemmällä kuin täällä pohjoisessa Keski-Suomessa, ja juhannusruusut (Rosa pimpinellifolia) kukkivat jo, joten ne olivat itsestään selvä valinta pöytiin tuleviin maljakoihin tuijan oksien (Thuja) lisäksi.

Tein kukkakoristeen myös arkun päälle. Päädyin sydämen muotoiseen seppeleeseen ja kukiksi valitsin suopursun (Rhododendron tomentosum) ja idänvirpiangervon (Spiraea chamaedryfolia), koska ne kukkivat täällä juuri nyt erittäin kauniisti. Seppeleen pohjan tein jo torstaina valmiiksi vaivaiskoivusta (Betula nana) rautalangan avulla. Lisäksi laitoin vielä humalaa (Humulus lupulus), että on hieman isompiakin lehtiä kaiken pienen piperryksen lisäksi. Lopuksi kranssiin päätyi vielä kaksi pienehköä leikkoruusua viimeistelemään ilmeen. Kuljetin perjantaina kasvit vesiämpärissä kotoa perille, ja hyvin säilyivät. Seppelekukkien lisäksi mukanani oli kieloja (Convallaria majalis). Niistä ja ylimääräisistä suopursun ja virpiangervon kukkaoksista tein vielä 8 pientä kukkakimppua haudan päälle laitettaviksi (oli sovittu, että lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset voivat laittaa haudan päälle valkoisen ruusun tai pienen kimpun luonnonkukista).

Oli kyllä mukavaa tehdä pitkästä aikaa tällaisia kukkajuttuja. Totesinkin floristiikan kurssin jälkeen koulussa, että jos omia töitä ei ole tarjolla, niin floristiikan puoli kiinnostaisi aika paljon. Toistaiseksi en ole kuitenkaan vaihtamassa alaa, mutta mukava tällaista on päästä välillä tekemään harrastusmielessä. Kyseessähän ei ollut ensimmäinen kerta, olen pari kertaa aiemminkin päässyt harrastusluontoisesti tekemään tilakoristeluja ja etenkin näitä kukkajuttuja juhliin. Muun muassa reilu vuosi sitten juhlimme pappani 75. syntymäpäivää, ja sain tehdä sinnekin kukka-asetelmat. Silloin tein pääasiassa orvokki-istutuksia. Voisinkin ehkä kertoa niistä joskus niistä lisää, kuvien kanssa. :)

Seppeleen pohja valmiina.

Yksinkertainen juhannusruusu sopi erittäin hyvin yhteen tuijan oksien kanssa.

Pöydissä oli 3 tai 4 asetelmaa pöydän pituudesta riippuen.
Asetelmien välissä oli kynttilät.

4 kommenttia:

  1. Sitä pitikin sanoo jo aikasemmin mutta unohdin: pöytäkukkia kehuttiin, ainakin ne meiän pöydässä istuneet lappeenrantalaiset tuntu tykkäävän. :-) Ja hienoja ne kaikki sun tekemät kukkajutut kyllä oli myös mun mielestä! Jos pitäisin häät niin tilaisin sut kukkaihmiseks sinne. :-) Häitä tuskin on tulossa mut omiin hautajaisiini voin ainakin jo tilata jos sä sittekin vielä osaat väkerrellä noita... :-) T. Arvaa kuka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että saivat vielä kehuja, vaikka ruusuissa alkoki jo terälehdet putoilla. Voi että, nyt sun kyllä tarttee pitää häät, jos ei muuten, no siks, että pääsen tekemään sinne kukkajuttuja!! :D

      Poista