29. heinäkuuta 2016

Harjoituskimppuja

Taas on juhlia tulossa, ja yksiin niistä lupasin tehdä pieniä kukkakimppuja pöytäkoristeiksi. Tässä viikon aikana on siis tullut testailtua muutamia erilaisia vaihtoehtoja ihan omasta pihasta (ja lähiluonnosta) löytyvillä kasveilla. Ostokukkavaihtoehdossa kimppuihin tulisi ainakin neilikkaa ja harsokukkaa. Myös kestävyyden vuoksi on pitänyt kokeilla, että mitkä kasvilajit säilyvät riittävän pitkään hyvänä, sillä kimput on pakko tehdä vähintään päivää ennen juhlia. Tietenkin viileässä säilyttäminen auttaa kimppuja pysymään pitempään hyvänä, mutta on se mukava silti valita mahdollisimman kestäviä kasveja. 

Kasvit testattavana...
jatkuu...
Kukkien osalta kasvivalinnat oli helppo tehdä, vaaleanpunainen rohtosuopayrtti (Saponaria officinalis) ja valkokukkainen siankärsämö (Achillea millefolium) olivat aika selvät valinnat. Alkuvaiheessa vaihtoehtona oli myös mäkimeirami (Origanum vulgare), mutta se päätettiin jättää pois. Vihreistä vaihtoehtoina olivat saniainen (lajia ei tullut tarkastettua), komealupiinin (Lupinus polyphyllus) lehdet, mustikan (Vaccinium myrtillus) varvut ja harmaalepän (Alnus incana) taimet. Kaikki vaihtoehdot olivat aika kivoja, joten antaa juhlien järjestäjän päättää mitä käytetään. :)

Kolmessa viimeisessä kuvassa kukat ovat olleet maljakossa jo muutaman päivän, joten etenkin suopayrtissä on pienä lakastumista havaittavissa, mutta tässä vaiheessa se ei toki enää haittaa. Ne olivat kuitenkin oikein edustavia vielä pari päivää poimimisen jälkeen.

Kukkivat kasvit haettiin jo aiemmin maljakkoon testattavaksi.
Violettikukkainen mäkimeirami päätettiin jättää pois.

Saniaista, siankärsämöä ja yksi oksa rohtosuopayrttiä.

Graafinen lupiini.

Mustikan lehdet tuovat hieman pitsimäisyyttä kimppuun.

Nuoret lepän latvuksetkin ovat aika kivan näköiset kukkakimpussa.
Ja lisäksi tässä vielä kuva aika hyvän makuisesta pavlovasta, jonka tein palaverievääksi. Marenkipohjan olin tehnyt jo aiemmin varalta, ja omalta pihalta kerätyt mahtavan kokoiset ja makuiset villivadelmat kruunasivat kakun. Lisäksi vedin pohjan päälle kerroksen mansikkahilloa (omatekoista sekin) ja kermavaahtoa ja koristelin koko hökötyksen vadelmien lisäksi suklaarouheella. Ja sai muuten kehuja! Kannattaa kokeilla! :)

Kakusta ei ollut palaverin jälkeen murustakaan jäljellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti