17. marraskuuta 2014

Kynttilöitä

Olen jo jonkin aikaa kerännyt talteen kynttilänjämiä. Isoista pöytäkynttilöistä jää aika paljon tavaraa yli, ja olisi kauheaa tuhlausta ja törkeää kaatopaikan kuormittamista heittää ne menemään. Niinpä olen kerännyt niitä tuonne laatikkoon odottamaan sitä päivää jolloin sulatan ne ja teen niistä uusia kynttilöitä. Tänään koitti se päivä, ja syynä siihen oli mummoni vanha kattila. En ole viitsinyt käyttää noita omia hienoja kattiloitani siihen, koska tarvitsen niitä vielä ruuan valmistukseen. 

Laitoin siis kattilan hellalle ja kynttilänjämät (vain vihreän- ja sinisen sävyiset) sinne kuumenemaan sulamaan ja rupesin miettimään, että minkäslaisia kynttilöitä aioinkaan tehdä. Jotain helppoja näin ensimmäisellä kerralla. Päädyin siis maitopurkkeihin (toinen oli kyllä piimäpurkki) ja yhteen kannettomaan lasipurkkiin (kannattaa selvästi säästää kaikki, koska joskus niitä vielä saattaa tarvita!).  Säädin sydänlangan paikoilleen mehupillien avulla, toki dippasin sen ensin kattilassa, jotta saan siitä hieman jämäkämmän. Tässä vaiheessa huomaan, että koko prosessi olisi pitänyt valokuvata! No, ei auta itkeä enää, pitää koittaa muistaa ottaa valokuvia ensi kerralla. Sulan parafiinin suodatin siivilän (sekin on mummon vanha) läpi, jotta saan kaiken ylimääräsen (vanhat sydänlanganpätkät) pois. Ja sitten vain muotteihin jähmettymään! Tässä vaiheessa prosessia parafiini näytti melko tummalta sammalen- / oliivinvihreältä, mutta jäähtyessään väri vaaleni ja kirkastui jonkin verran. Valmiista kynttilöistä kuvia alla. :)


Meit on täs pöyräs, meit on täs kolome komiaa...

Lasipurkissa oleva kynttilä on jostain syystä suosikkini.

Kattilassa odottaa jo seuraava erä uutta elämää.

6 kommenttia:

 1. Voi että on hienoja! :) Varsinki just toi lasipurkkikynttilä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mietin tässä vaan, että raaskiikohan niitä polttaa ollenkaan! ;)

   Poista
  2. No sittenhä voi tehä lisää kynttilöitä, eli tottakai :P

   Poista
  3. Niinpä. :D Pitää nyt vain odottaa ensin uusien purkkien tyhjenemistä. En saanut kynttilöitä pois purkeista niin, että purkit olisivat pysyneet ehjänä, joten niiden uusiokäyttö ei onnistunut. :/

   Poista
 2. Toivottavasti sisarukseni huomaavat, että äitin jäämistöä siirtyi Monenlaiseen hyötykäyttöön! Onpa hienoja kynttilöitä!

  VastaaPoista