7. tammikuuta 2016

Villasukat varpaasta varteen

Tässä tuli tehtyä taas yhdet "vahinkosukat". Ostin nimittäin syksyllä varalta Novitan 7 veljestä Nostalgia -lankaa, että jos erääseen lahjaan tarvitsee vielä jotain bonusta. En sitten tarvinnut, joten lankakerä jäi pyörimään tuonne lankakoriin. Siinä edellisten (Nurjien) sukkien valmistuttua halusin jonkun toisenkin pienen työn, mikä ei vaadi ajattelemista. Jonkin verran ennen joulua alotettujen pitsi"hihojen" tekeminen tuntui nimittäin siinä vaiheessa liian työläältä, kun koko ajan huomasi, että taas oli tullut virhe - tai ainakin oli vähällä tulla. Aloittelin siinä sitten sukkia ihan normaalisti samaan tyyliin kuin edellisiäkin (3 mm koivupuikoilla), mutta sitten havaitsin karmaisevan tosiasian: Nostalgiassa on vain 100 grammaa lankaa. Ja siinähän on noin 30 grammaa liian vähän vakiosukkiini. Lyhyen pohdinnan jälkeen tulin siihen tulokseen, että jaan langan kahtia ja aloitan sukat varpaasta, jolloin varren pituus riippuu langan riittävyydestä. 


Olen joskus aiemmin tehnyt yhdet sukat noin päin, joten ihan uusi asia ei ollut. En jaksanut kuitenkaan kaivaa mitään ohjetta esiin, joten päätin soveltaa alun ja loin 8 silmukkaa, joista sitten poimin neljälle puikoille jokaiselle neljä silmukkaa ja aloin neuloa suljettuna neuleena. Lisäsin silmukoita sen verran, että sain joka puikolle 10 silmukkaa. Ensin joka puikolle 3 kerrallaan ja sitten 1. ja 3. puikon alussa ja 2. ja 4 puikon lopussa 1 s / puikko kerrallaan loput 3 silmukkaa. En ollut ihan varma minkä kokoinen tiimalasikantapäästä tulee, joten aloituskohtaa piti hieman miettiä. Vertasin sukantekelettä joihinkin normaaleihin sukkiini ja tein sen mukaan. Kantapäätä varten piti luntata Novitan Sukkalehdestä apuja, koska ihan en muistanut miten se olisi pitänyt tehdä. Onneksi hyviä ohjeita aina löytyy. Hieman piti kyllä ensin miettiä, että miten nuo silmukkaparit sitten otetaan takaisin työhön, neulotaanko ne yhtenä vai kahtena silmukkana ja jos ne neulotaan yhtenä, mitä hyötyä niistä on. Tulin siihen lopputulokseen, että yhtenä ne neulotaan ja hyöty on se, ettei työhön tule reikiä niin helposti kuin normaalilla silmukalla. Korjatakaa joku jos olen väärässä. :) 

Kantapään jälkeen neuloin 7 kerrosta 1o, 1n -joustinneuletta ja sen jälkeen lisäsin joka puikolle 2 silmukkaa ja aloin tehdä sileäneuleista vartta. Jossain vaiheessa mittasin kuinka pitkä pätkä lankaa suunnilleen menee yhden kerroksen neulomiseen, jotta saan langan loppuun varattua oikean määrän lankaa joustinneulereunusta varten. Ja hyvin osui kohdilleen, lankaa jäi silmukoiden päättelyn jälkeen juuri sopiva määrä koko sukan päättelyä varten. Toisen sukan tein peilikuvana, tosin siinä en mitannut lopun joustinneuleosuutta varten sopivaa pätkää lankaa, vaan päätin luottaa siihen, että kyllä se riittää - riitti edellisessäkin! Ja riittihän se. Vielä sitä jäikin joku pari metriä. No, onpahan parsimislankaa, jos joskus tarvitsee. Varresta tuli loppujen lopuksi noin 16,5 cm korkea molemmat joustinneuleosuudet mukaanluettuna. Yleensä olen varmaan tehnyt noin 25-30 cm korkuisen varren. Mutta sukat istuvat jalkaan todella hyvin! Tiedä vaikka vielä joku toinenkin kerta tekisin sukat samalla mallilla. Jos nimittäin vielä joskus tarvitsen uusia villasukkia...

Valmiit sukat istuvat jalkaan todella hyvin!

Langassa on 2 säiettä punaista, yksi musta ja yksi valkoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti