5. tammikuuta 2016

(Viime)vuoden viimeiset sukat

Sain ystäviltäni joululahjaksi kaikkia mukavia käsitöihin liittyviä juttuja. Kuten punaharmaata 7 veljestä Raita -lankaa (Novita) ja KnitPron Cubics sukkapuikot, sopivasti 3,5 mm paksuisena. Ja nämä siis tulivat eri ystäviltä. Olin ilmeisesti joskus tullut maininneeksi että olisi kiva kokeilla noita kulmikkaita sukkapuikkoja. Ja tuota raitalankaa olin kuolannut siitä asti kun sen näin. Ja tuossa jo joulun alla jouduin päättämään, etten halua sitä lankaa, etten joudu ostamaan sitä, sillä OIKEASTI en sitä välttämättä olisi tarvinnut. Onneksi ystäväni tiesi minun silti haluavan sitä, sillä se on oikein ihastuttava lanka. :)


No, siinähän oli sitten selvä projekti välipäiville, sillä ainahan jotain pientä pitää olla neulottavana. Päätin tehdä perussukat omalla suosikkimallillani, mutta jossain vaiheessa totesin nurjan puolen näyttävän niin mukavalta, että päätinkin tehdä siitä oikean. Sukat on siis neulottu 3,5 mm puikoilla siten, että varren yläosassa on 48 silmukalla 1 o, 1 n -joustinneuletta 10 kerrosta, sileän neuleen osuuteen lisäsin yhden silmukan per puikko, eli varsi on neulottu pääosin 52 silmukalla. Sileäneuleisen osuuden jälkeen kavensin 40 silmukkaan ja neuloin taas 10 krs joustinneuletta. Joustinneuleen jälkeen on normaali vahvistettu kantapää. Jalkaterän osa on neulottu siten, että pohjan 20 silmukkaa (+ kiila) on sileää neuletta oikein, ja sukan yläpuolen 20 silmukkaa nurjaa. Kavennukset tein 1. ja 3. puikon lopussa (2. viimeisen silmukan kohdalla) ja 2. ja 4. puikon alussa. Sukista tuli oikein kauniit ja mukavat.

Joululahjuksia. En kai sitten minäkään ollut viime vuonna niin kauhean tuhma. :)

Ikävä yllätys ensimmäisen sukan kärkikavennuksia tehdessä.

Sukat sain silti valmiiksi. :)

Pohja on sileää neuletta oikein päin, jalkaterän yläosa nurjaa.

Kulmikkaat puikot olivat ihan mukavat käytössä. En kyllä juuri huomannut eroa niiden tai normaaleiden puupuikkojen käytössä. Puikot pysyivät kyllä paikoillaan oikein hyvin, mutta niin ne taitavat koivupuikotkin pysyä, en ainakaan muista että niiden kanssa olisi koskaan ollut ongelmaa. Kaikista isoin ero kai noissa kulmikkaissa on se, että niistä pitää kiinni erilailla, ja käsien ei pitäisi kipeytyä niin helposti neuloessa. En huomannut siinäkään huomattavaa eroa, mutta luulisin, että tuo ero korostuu paksumpien puikkojen kanssa. Pitäisi kai kokeilla esimerkiksi 4 mm puikoilla, koska sen kokoiset sukkapuikot minulla on vain metallisena ja metallisissa ja puisissa puikoissa on kyllä aivan selvä ero! Mukavan kevyet puikot olivat käytössä ja neulomiskokemus oli mukava, eikä edes leikattu käteni tainnut kertaakaan temppuilla (se aina välillä kipeytyy neuloessa), joten aion kyllä kokeilla toistekin. :) Ikäväkseni vain yksi puikko meni poikki ensimmäisen sukan kärkikavennuksia tehdessä. Naps vain - ja puikosta tuli noin 5 cm lyhyempi. No, taidan saada uudet tilalle, ja toivotaan että ne kestävät paremmin. Koskaan aiemmin en ole saanut katkottua sukkapuikkoja, en edes ohuempia puisia puikkoja! Enkä mielestäni tee mitenkään erityisen tiukkaa neuletta, joten aikamoinen yllätys tuo oli. Mutta uskoisin, että kysessä oli viallinen puikko ja että normaalisti ne pysyvät ehjänä samoin kuin muutkin sukkapuikot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti