18. huhtikuuta 2016

Verhotamppi

Tänään se tuli valmiiksi. :) Nimittäin viime postauksessa mainitsemani nypläystyö. Olin jo pitempään suunnitellut nyplääväni jonkinlaiset pitsiset verhotampit erään huoneen oviaukoissa oleviin verhoihin, ja nyt sain aikaiseksi tehdä toisen. Tai siis ensimmäisen. Toisen samanlaisen voisi vielä tehdä, vaikka totesinkin, että kapeampi voisi oikeasti olla toimivampi... Tai sitten tuo pitäisi tärkätä. Vähän kyllä suunnittelin, että tärkkäisin tampin, mutta en sitten ainakaan vielä ryhtynyt siihen puuhaan.

Ensimmäinen valmiina!
...jatkuu...


Halusin tehdä noin 10 cm korkean pitsinauhan, jossa olisi sydänkuvio samaan tyyliin kuin loimilankaliinassa. Mietin ensin piirtäväni kokonaan uuden mallin (mitä en ole koskaan aiemmin tehnyt), mutta sitten päätin kuitenkin hyödyntää loimilankaliinan mallia, ja piirtää siihen vain kolmiomaiset päät. Tuumasta toimeen. Vähän arvelin joutuvani soveltamaan kuviota, ja se todellakin piti paikkaansa, sillä alkuperäisessä mallissa nypläyssuunta on ylhäältä alas, ja minun versiossani suunta oli poikittainen. Pohtimisen, tekemisen, purkamisen, uudelleen tekemisen ja uudelleen purkamisen jälkeen päädyin käyttämään sydämien ympärillä ainoastaan normaalia verkkolyöntiä ja tekemään sydämet umpinaisiksi liinalyönnillä. Ylä- ja alareunassa on käytetty kokolyöntiä. Limppumainen nypläystyyny ei muuten ole kaikista toimivin tuollaisessa työssä... Etenkään kun tyynyn koko ei riittänyt, vaan työtä piti siirtää kesken kaiken. Onneksi selvittiin kuitenkin vain yhdellä siirtämisellä! Pitäisi rakennella pari tasaista suorakulmaista alustaa, jolloin siirtäminen onnistuisi kätevästi vaihtamalla viereiselle alustalle. Tai sitten investoida rullalliseen tyynyyn, mutta eipä taida olla niin paljoa käyttöä (ainakaan toistaiseksi), että viitsisi. :)

Ensimmäisen päivän saldo (aprillipäivä muuten...)

Pohdintaa - miten kuvion saisi parhaiten tehtyä toisesta suunnasta?

Uskaltaako irrottaa työtä? 
Loppujen lopuksi työ valmistui yllättävänkin nopeasti, etenkin kun tosiaan työn alla oli samaan aikaan useampikin neuletyö ja lisäksi yksi virkkauskin... Noin 2,5 viikkoa tuohon kaikkiaan meni, en ehkä olisi uskonut saavani sitä niin nopeasti valmiiksi, mutta luultavasti toisen tampin valmiiksi saamista saakin sitten odottaa hieman kauemmin. Käytin työssä vähän jotain mummon vanhoja lankoja, jota oli puolattu valmiiksi nypylöille, suurimmaksi osaksi työ on kuitenkin pellavalankaa, jonka ihan itse puolasin (muutama nypylä kerrallaan). Langoissa on pieni sävyero, ja samoin tuo mummon vanha lanka oli hieman paksumpaa kuin oma pellavalanka - mutta käytännössä erot eivät juuri näy. Kahdelta valmiiksi puolatulta nypylältä loppui lanka työn loppuvaiheessa, en mittaillut niitä sen kummemmin, katso vain ettei lankaa ole ihan pientä pätkää. Kahdeksassa nypylässä taisi olla lankaa juuri sopivasti tuohon, eli neljä paria saan taas puolata seuraavaa tamppia varten - sen nyt ehkä saa tehtyä vaikka kerrallakin. Ja tällä kertaa voisi myös arvioida langan määrän tarkemmin, ettei jäisi taas hirveästi lankaa nypylöille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti